Recoltarea cartofilor dulci

Recoltarea are loc de obicei toamna. Ea poate fi începută după ce frunzele cartofilor dulci încep să se îngălbenească, dar cu cât se ține o tuberculă mai mult timp în pământ, cu atât va fi mai ridicat conținutul ei de zahăr și de vitamine. Dacă verificăm dimensiunile tuberculelor și le găsim potrivite, recoltarea poate începe chiar și în septembrie. Momentul după care trebuie să începem recoltarea în mod obligatoriu este cel al primului ger: dacă gerul deja afectează frunzele plantelor, ele trebuie recoltate pentru a nu se deteriora.

       Dacă nu avem utilaje agricole corespunzătoare – precum cele folosite la culegerea cartofilor obișnuiți – metoda cea mai potrivită pentru recoltarea cartofilor dulci este folosirea unei furci din metal și săparea tuberculelor cu ajutorul acesteia. La recoltare trebuie să avem grijă să nu deteriorăm coaja cartofilor dulci, pentru că sunt extrem de sensibili și ulterior se vor strica.

      De regulă, perioada dintre plantarea răsadurilor și recoltarea este undeva la 100-120 zile. Această perioadă însă este influențată de mai mulți factori, cum ar fi: numărul orelor însorite, cantitatea de apă și regularitatea udării, fertilizarea sau lipsa ei. Așadar, recoltarea se face de regulă undeva de la mijlocul lui septembrie până la mijlocul lui octombrie – până la primele geruri care pot afecta plantele.

       Metoda cea mai sigură pentru a verifica dacă plantele sunt gata de recoltare – desigur, după apariția frunzelor galbene – este cea a verificării propriu-zise. Din 4-5 părți diferite ale terenului cultivat alegem câte o plantă și scoatem din pământ. Dacă tuberculele ni se par suficient de dezvoltate, putem începe recoltarea. Primul pas este îndepărtarea frunzelor și a  tulpinilor: frunzele mai tinere sunt chiar și comestibile – în contrast cu cele ale cartofilor obișnuiți care sunt toxice – iar tulpinile pot fi folosite ca și hrană pentru animale. După îndepărtarea acestora putem începe recoltarea propriu-zisă, scoaterea din pământ și culegerea cu grijă a tuberculelor de cartofi dulci.