Beneficiul larvelor din compost
În afară de cărăbuș, mai există și alte insecte care au larve asemănătoare.
În compost putem întâlni: larve de gândaci de trandafir, larve de gândaci de rinocer.
În compost NU vom găsi: larve de cărăbuș, larve de rădașcă.
Larvele mai puțin dezvoltate sunt mai greu de identificat. Beneficiul acestor larve este echivalent cu cel al râmelor din compost, ele transformă materia organică, deșeurile vegetale în humus, de asemenea, larvele ajută la aerisirea compostului, acesta având nevoie de aer pentru realizarea procesului de compostare.
Cum ne protejăm cârtița și grădina?
Știm că cârtița îţi rearanjează grădina dar de aceea este în grădina ta pentru că găsește hrană. Cârtița este un animal fascinant, în fiecare an consumă între 20-23 kg de viermi, larve, râme, insecte și alţi dăunători (coropișniţă, cărăbuși, omizi ai fluturelui de noapte, etc…)
Contrar concepțiilor larg răspândite:
1. nu sunt animale oarbe;
2. cârtițele nu rod rădăcinile legumelor și ale pomilor;
3. prin realizarea mușuroaielor, contribuie la creșterea cantității de nutrienți în straturile superioare ale solului, deci plantele cresc mai bine în jurul lor;
4. numărul mușuroaielor nu reflectă numărul cârtițelor. În cazul în care resursele de hrană sunt limitate, cârtițele sunt nevoite să realizeze tuneluri mai lungi și implicit trebuie să scape de o cantitate de pământ mai mare;
5. cârtița este folositoare prin distrugerea multor larve din sol, prin afânarea și îmbunătățirea drenajului intern al apei.
În Germania cârtița este protejată de lege.
Există foarte multe produse în comerţ, care alungă sau omoară cârtițele. Majoritatea sunt însă ineficiente. Noi recomandăm confecţionarea din sticlă PET al unei moriști de vânt, (asemănătoare cu cea din imagine), cu un ţăruș de metal care se înfige în pământ. Când adie vântul, vibrațiile se transmit în galerie și alungă cârtița.
Urechelnița este inofensivă pentru om!
Numele de urechelniță vine din credința populară că se strecoară în urechea umană și sparge timpanul. Cu toate acestea, urechelnița este inofensivă pentru om!
Urechelnițele sunt insecte nocturne, de obicei se ascund în locuri ferite și umede în timpul zilei (în bușteni, sub pietre), devenind active noaptea.
Consumă plante, sau insecte pe care le găsesc pe acestea, precum afide, păianjeni, ouă de insect.
Când populația de urchelnițe ajunge la niveluri înalte pot cauza daune culturilor, florilor sau fructelor altfel cauzează foarte puține daune oamenilor.
Urechelnița este folosită ca agent biologic pentru a controla alte insecte si specii de afide!
Rezultatul metodei No-Dig & No-Storage!
Legumele au rămas în compost pe timpul iernii, au supravieţuit frigului și au și crescut : )